ساختار سازمانی بااستفاده از خط فرمان و بچفایل
ساختار سازمانی بااستفاده از خط فرمان و بچفایل : در مقاله قبلی نحوه ایجاد ساختار سازمانی در اکتیو دایرکتوری شرح دادیم. گفتیم که برای ایجاد یک ساختار و مجموعهای از اشیا از سه روش استفاده میکنیم. اولین روش گرافیگی بود که به صورت کامل در مقاله قبل صحبت شد. دومین و سومین روش، ایجاد ساختار سازمانی با استفاده از خط فرمان و بچفایل است که در ادامه به آن میپردازیم.
روش دوم برای ایجاد ساختار سازمانی استفاده از دستورات خط فرمان است. برای اینکار وارد محیط CMD میشویم. در حالت کلی دستورات زیر را خواهیم داشت که هریک سوییچهای خاص خود را دارند:
- ایجاد اشیاء: dsadd
- ریمو کردن اشیاء: dsrm
- مودیفای کردن اشیاء: dsmod
- انتقال شیء از یک OU به یک OU دیگر: dsmov
- گزارش گرفتن از یک OU مدنظر: dsquery
دستور ایجاد Organisation Unit یا OU
اگر بخواهیم یک OU با نام hiva بسازیم باید به طریق زیر عمل کنیم:
dsadd ou "ou=hivanet,dc=hiva,dc=local"
همانطور که میبینید بعد از dsadd ou باید ساختار DN مربوط به شیئ که میخواهیم ایجاد کنیم را وارد کنیم. در واقع ساختار DN مسیر قرارگیری شیء را مشخص میکند. در اینجا شیء ما همان OUای است که نامش را hiva قرار دادهایم. همچنین نام Domain Controller ما hivanet.local است. بنابراین باید به این نکته دقت کنید که با توجه به نام دامین خود، این نامگذاری را انجام دهید. به همین ترتیب اگر بخواهیم OU مالی را در OU هیوا ایجاد کنیم به طریق زیر عمل میکنیم:
dsadd ou "ou=mali,ou=hivanet,dc=hiva,dc=local"
دستور ایجاد User
در اینجا هم باید مانند قبل عمل کنیم، یعنی بعد از دستور مربوطه باید آدرس DN مربوط به userی که قرار است بسازیم را بدهیم. مثلا در اینجا میخواهیم یک یوزر با نام m.ebrahimi درون OUای که قبلا آن را ساختهایم و نام آن mali است، بسازیم. پس باید دستور زیر را وارد کنیم.
همچین برای اختصاص دادن پسورد به هر یوزر، در انتها سوییچ -pwd و سپس پسورد موردنظر را وارد میکنیم.
دستور ایجاد group
برای ایجاد گروه نیز به روال گفته شده باید عمل کنیم، یعنی بعد از دستور مربوطه باید آدرس DN مربوط به Objectای که قرار است بسازیم را بدهیم. به عنوان مثال در اینجا میخواهیم یک گروه با نام mali-manage درون OUای که قبلا آن را ساخته ایم و نام آن mali است، بسازیم. پس باید دستور زیر را وارد کنیم.
در یک شبکه کوچک با تعداد کمی از کارکنان میتوان برای ایجاد OU یا کاربر و یا گروه با استفاده از کدنویسی در CMD به هدف خود رسید. اما سوال اینجاست که اگر شبکهای بزرگ و با تعداد کارکنان زیاد داشته باشیم آیا باید برای ایجاد هر حساب کاربری تک به تک در CMD کدنویسی کرد؟
خیر. روش سادهتری وجود دارد! با استفاده از یک فایل نوتپد و یکبار ثبت تمامی اطلاعات، میتوان فایل نوتپد را به صورت بچفایل (.bat) ذخیره نمود. سپس با اجرای آن به صورت Run As Administrator، تمامی کاربران و گروهها و OUها ایجاد میشوند.
در تصویر زیر فایل نوتپد را مشاهده میکنید که شامل دستورات زیر میباشد:
- ایجاد یک OU بانام hivanet
- ایجاد 3 OU در OU هیوانت با نام های mali, fani, management
- ایجاد 3 کاربر در هر یک از OUها
- ایجاد یک گروه در هر یک از OUها
- اختصاص یک کاربر از هر OU به هر یک از گروههای OUها
نکته:
1.حتما دقت شود که تمامی دستورات بدون خطا تایپ شود تا حین اجرا دچار خطا نشویم.
2.در آخرین خط دستورات از Pause استفاده شده است تا در صورت وجود خطا بتوانیم در محیط CMD خطای رخ داده را ببینیم.
حال فایل نوتپد را ذخیره میکنیم و فرمت آن را .bat میگذاریم.
سپس روی فایل موردنظر کلیک راست کرده و Run As Administrator را انتخاب میکنیم.
در تصویر زیر نتیجه حاصل از اجرای بچ فایل را مشاهده میکنید.
امکان ثبت نظر جدید بسته شده است.
هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.